[:pl]
Przedstawiamy Państwu kolejną butelkę z serii „Whisky Elements”, po „The Time” oraz „The Peat” przyszedł czas na „The Water”, którą reprezentuje 13-letnia whisky z destylarni Bruichladdich. Gorzelnia ta została założona w roku 1881 przez braci Harvey (Roberta, Johna i Williama) u zachodnich wybrzeży Szkocji na wyspie Islay. Zlokalizowana jest nad przepiękną zatoką Lochindaal, skąd rozprzestrzenia się widok na położoną naprzeciwko destylarnię Bowmore. Wybrana przez nas beczka to hogshead po hiszpańskim Sherry (1st fill) napełniona w dniu 20/07/2005, sygnowana numerem 1002 i butelkowana w naturalnej mocy 64,7% w liczbie 292 ręcznie numerowanych butelek.
Edycja “The Water” symbolizuje jakość wody wykorzystywanej w procesie produkcji whisky. Jej czystość jak i smak szczególnie związany z miejscem pobrania mają bardzo duży wpływ na końcowy produkt. Wody używa się do produkcji zacieru, chłodzenia kondensatora podczas destylacji, a także do rozcieńczania gotowej whisky w celu obniżenia zawartości alkoholu. Do whisky, którą trzymasz w rękach rekomendujemy dodanie kilku kropel wody podczas degustacji, aby odrobinę zredukować jej naturalną moc.
WYPRZEDANA[:en]
Przedstawiamy Państwu kolejną butelkę z serii „Whisky Elements”, po „The Time” oraz „The Peat” przyszedł czas na „The Water”, którą reprezentuje 13-letnia whisky z destylarni Bruichladdich. Gorzelnia ta została założona w roku 1881 przez braci Harvey (Roberta, Johna i Williama) u zachodnich wybrzeży Szkocji na wyspie Islay. Zlokalizowana jest nad przepiękną zatoką Lochindaal, skąd rozprzestrzenia się widok na położoną naprzeciwko destylarnię Bowmore. Wybrana przez nas beczka to hogshead po hiszpańskim Sherry (1st fill) napełniona w dniu 20/07/2005, sygnowana numerem 1002 i butelkowana w naturalnej mocy 64,7% w liczbie 292 ręcznie numerowanych butelek.
Edycja “The Water” symbolizuje jakość wody wykorzystywanej w procesie produkcji whisky. Jej czystość jak i smak szczególnie związany z miejscem pobrania mają bardzo duży wpływ na końcowy produkt. Wody używa się do produkcji zacieru, chłodzenia kondensatora podczas destylacji, a także do rozcieńczania gotowej whisky w celu obniżenia zawartości alkoholu. Do whisky, którą trzymasz w rękach rekomendujemy dodanie kilku kropel wody podczas degustacji, aby odrobinę zredukować jej naturalną moc.
[:]
Opis
Zapach: intensywne aromaty czekoladowo-śliwkowego tortu, mus jeżynowo-malinowy, odrobina pleśni z tradycyjnego magazynu z whisky tzw. dunnage, tytoń, skóry, próchno, dopełnieniem morska bryza
Smak: gęsta, oleista, bardzo dużo słodkiej czekolady, miód pitny, wracają maliny z zapachu, po chwili pojawiają się daktyle, rodzynki oraz orzechy nerkowca, ostra papryka, pieprz
Finisz: długi, pikantny, ciemna czekolada, odrobinę dymny
Szczegóły
Wiek | 13 lat |
Ilość butelek | 292 szt. |
Moc | 64.7 % |
Beczka | 1st Fill Sherry Hogshead |
Data destylacji | 20.07.2005 |
Data butlelkowania | 08.04.2019 |
Cask Strength | TAK |
RRP | 620 PLN |